De Europese Unie gaat investeren in Smart Cities. Daarom is afgelopen jaar het project WiFi4EU van start gegaan. In het kader van dit project kunnen steden subsidie krijgen om een gratis Wi-Fi netwerk aan te leggen in de stad. In Nederland doen ondertussen 109 steden mee. De redactie van Executive-People sprak met Spencer Hinzen, Director Business Development EMEA bij Ruckus Networks over de rol van Wi-Fi in het Smart City-concept.
WiFi4EU is opgezet door de Europese Commissie om zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid te bieden online te zijn. Dat is nog niet voor ieder land vanzelfsprekend. “Die connectiviteit wordt meer en meer gezien als basisbehoefte. Tegelijkertijd geeft dit initiatief ons de mogelijkheid verder te kijken”, zegt Spencer Hinzen, Director Business Development EMEA bij Ruckus Networks. “Het is belangrijk dat gemeenten meegaan met de ontwikkelingen in technologische innovatie. WiFi4EU is een geschikt platform om verder te bouwen aan de steden van de toekomst.”
Dit alles gebeurt onder de noemer Bridging the Digital Divide. “WiFi4EU biedt legio mogelijkheden voor innovatie in de stedelijke omgeving.” Dit gaat hand in hand met ontwikkelingen in telecommunicatie als 5G, dat ook wordt neergezet als oplossing voor smart cities.
“Die trend zien we al vanaf 3G, daarvan werd ook gezegd dat Wi-Fi dan niet meer nodig zou zijn. Maar de hoeveelheid data zal in de toekomst exponentieel verder groeien. Dat kan 5G alleen niet aan. Je zult dus meerdere technologieën moeten gebruiken om in te spelen op wat de eindgebruiker wil met die data. 5G zien we dus als een complementaire technologie, maar Wi-Fi is uiteindelijk veel flexibeler.”
Toekomstbestendig
“Wij zien WiFi4EU als een basis voor innovatieve projecten. We zien dat veel van de subsidie-aanvragen die zijn gedaan door gemeenten tot doel hebben om een openbaar Wi-Fi netwerk neer te leggen. Dat kan je gebruiken om steden toekomstbestendig te maken. Smart Cities is een term die veel kan betekenen.”
“Waar het om gaat is dat de volgende fase in de stad meerwaarde gaat leveren aan de inwoners of bezoekers van een stad. Dat kan zijn in het leveren van diensten, of het terugdringen van kosten. Verkeersmanagement of afvalmanagement vallen bijvoorbeeld onder beide doelen. Ze zijn voor de gebruikers slimmer en efficiënter te organiseren, terwijl je ook nog eens kosten bespaart voor de stad.”
Veel van die toepassingen die in smart city-concepten worden opgenomen hebben te maken met Internet of Things. Ook daarin opereert Ruckus Networks met telecombedrijven, die daar technologieën als Narrowband IoT (NB-IoT) en 4/5G voor inzetten. Ook dat ziet Hinzen als complementair aan Wi-Fi .
IoT
“IoT is een kernonderdeel van de toekomstige ontwikkeling van Smart Cities. Maar wij zien IoT vooral als technologie, waarmee je diensten kan ontsluiten die een stad nodig heeft. Het grote probleem voor de stad is kennis. Wij zien dat consultancybedrijven een grote rol krijgen in het adviseren van gemeenten over de mogelijke toepassingen. Helaas zien we vaak dat gemeenten die stap overslaan, en gelijk op één probleem inspringen en daar een losse oplossing voor willen neerzetten. Het grote voordeel van Wi-Fi is dat je een basisinfrastructuur neerlegt, waar je in de loop der tijd meerdere oplossingen op kunt aansluiten. Zo voorkom je dat je in silo’s gaat denken.”
“Waar het primair om gaat is dat je die basisinfrastructuur neerlegt, wanneer je daar in de toekomst oplossingen op aansluit kan je later bepalen. De eerste roll out is het duurste, maar omdat je die infrastructuur kunt gebruiken voor meerdere oplossingen zie je dat de kosten per project steeds lager worden.”
“Wanneer je meerdere vendoren hebt kan je zo op meerdere lagen inzetten. Zo kan je steeds meer elementen, meerdere keren inzetten. Terugkomend op WiFi4EU heb je nu als gemeente de beschikking over geld om de basis hiervoor aan te schaffen. De subsidie dekt niet alle mogelijke toepassingen, maar wel die basis. Hiermee doorbreek je de aarzeling die gemeenten hebben om te beginnen met een Smart City, omdat ze schrikken van de initiële kosten. Die worden nu gedekt.”
Vragen
Bij dergelijke projecten leven wel een aantal vragen. “Wie is de eigenaar? En er zijn ook voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat iedere burger toegang heeft tot de omgeving. Het beheer daarvan moet wel georganiseerd worden door de gemeenten die de subsidie krijgt. Ook zaken als privacybescherming moeten door de gemeenten geregeld worden. De EU stelt alleen het budget ter beschikking.”
“Het grote aantal aanmeldingen laat in ieder geval wel zien dat in de EU de behoefte leeft om iets te doen met slimme steden. En wanneer de mogelijkheid zich voordoet om het buzzword te vertalen in concrete toepassingen voor een stad, zoals een gratis publiek Wi-Fi netwerk, mensen in actie komen.”
Veiligheid
In de toepassing van publieke Wi-Fi , die nu al bestaat, staat volgens Hinzen veiligheid onbetwist bovenaan. “Ook zaken als smart kiosken zijn toepassingen, die staan bijvoorbeeld in Eindhoven. Amsterdam is een van de leidende steden in Smart City-ontwikkelingen, daar doen ze weer veel aan locatie gebaseerde diensten. Zo kunnen ze inspelen op bewegingen van grote groepen mensen, waar ze weer de inzet van hulpdiensten in risicogebieden op kunnen afstemmen.”
Een ander voorbeeld is van Roermond, met de grootste outlet van Europa. Daar komen Chinese toeristen met bussen tegelijk naartoe. Voor hen is roamen erg duur, dus is een openbaar Wi-Fi netwerk aangelegd waar ze gratis gebruik van kunnen maken. Tegelijkertijd vormt dat Wi-Fi netwerk weer de basis voor locatie gebaseerde diensten en kunnen er bijvoorbeeld ook CCTV-camera’s op aangesloten worden om de veiligheid te vergroten. In veel toepassingen gaat het er om dat data, die via het netwerk wordt verzameld, wordt ingezet om de dienstverlening aan de burgers te verbeteren. En dat kan allemaal via dezelfde Wi-Fi infrastructuur.”
Bron: Executive-People